Auto's direct leverbaar De laagste prijsgarantie Gratis vervangend vervoer Vragen? Bel ons: 088 - 700 1818
1 juli 2019

Bijtelling ontwikkelingen in 2019

Bij Dealerleasing informeren we u als zakelijke rijder graag over de kosten die komen kijken bij het leasen van een auto. Ook de fiscale bijtelling is hier natuurlijk een belangrijk onderdeel van. We kunnen er helaas niet omheen. Bijtelling is voor u van toepassing als u van plan bent om met uw zakelijke leaseauto ook privé kilometers te gaan maken. De overheid ziet dit als een verkapte vorm van loon, en daarom moeten we daar belasting over betalen. Deze vorm van belasting noemen we bijtelling. Op dit moment wordt de bijtelling bepaald door 2 factoren; de nieuwwaarde van de auto en de uitstoot van CO2 van die auto.

Hoeveel bijtelling moet u betalen?

De bijtelling voor 2019 zit als volgt in elkaar: heeft uw auto een uitstoot van 0 gram (Dus volledig elektrisch of rijdend op waterstof) dan moet u 4% van de cataloguswaarde van de auto bij uw inkomen optellen. Voor alle andere auto’s moet u 22% van de cataloguswaarde bij uw inkomen optellen. Is de auto die u rijdt voor 2019 geregistreerd? Dan kunt u het best contact met ons opnemen om de juiste waarde en het percentage van uw bijtelling door te geven. De regels waren eerder behoorlijk complex, gelukkig zijn deze inmiddels een stuk eenvoudiger.

Bijtelling rekenvoorbeeld:

Stel u heeft een bruto jaarsalaris van € 40.000,- en een zakelijke leaseauto, rijdend op benzine, met een cataloguswaarde van € 35.000,-. U betaalt in dit geval 22% bijtelling. 22% over € 35.000,- is € 7.700 euro. Dit bedrag tellen we op bij de € 40.000,- aan inkomsten. In dit geval bent u over € 47.700,- inkomstenbelasting verschuldigd. De bijtelling van uw auto moet uw werkgever maandelijks inhouden op uw salaris.

In dit geval moet u over uw inkomen 38,10% (2019) belasting betalen. U betaalt dus 38,10 % belasting over deze € 7.700,- Dat is € 2.934,- netto per jaar. Omgerekend is dat dan € 244,- netto per maand

En de elektrische auto?

De regels zijn per 1 januari 2019 iets versimpeld, en in het volgende rekenvoorbeeld laten we zien wat het voordeel is van de elektrische auto. 

Stel u heeft als bovengenoemd een bruto jaarsalaris van € 40.000,- en een elektrische auto van de zaak met een catalogusprijs van € 35.000 die u ook privé gebruikt. In dit geval betaalt u 4% bijtelling. 4% over € 35.000,- is € 1.400,-. Dit bedrag tellen we op bij de 40.000 euro aan inkomsten. In dit geval bent u over 41.400,- inkomstenbelasting verschuldigd. 

Ook in dit voorbeeld moet u over uw inkomen 38,10% (2019) belasting betalen. U betaalt dus 38,10 % belasting over deze € 1.400,-. Dat is € 533,- netto per jaar. Omgerekend is dat dan € 44,- netto per maand.

Hier ziet u dus hoe groot het verschil is in bijtelling tussen een elektrische auto en alle andere voertuigen. Het bijtellingspercentage wordt door de overheid vastgesteld. Dit heeft te maken met de huidige trends in de markt, maar ook ter voorkoming van het beïnvloeden van de markt. U kunt dankzij een shortlease bij Dealerleasing altijd inspelen op deze veranderende berekeningen. U heeft dan namelijk de mogelijkheid om uw contract na de eerste maand dagelijks op te zeggen. Zijn de fiscale voordelen veranderd? Kies dan voor de juiste zakelijke auto.  

De afbouw van de stimulering

Elk jaar zal het kabinet opnieuw kijken of de verkoop van de elektrische auto in Nederland de verwachtingen overtreft. Worden er meer verkocht dan verwacht? Dan zal de overheid de lage bijtellingspercentages en daarmee de stimulering van elektrisch rijden versneld afbouwen. Als in de toekomst de bijtelling voor de elektrische auto hetzelfde wordt als die van de auto met een verbrandingsmotor, dan is de gemiddelde consument met een auto van de zaak per maand gemiddeld ongeveer € 275,00 per maand extra kwijt.  De verhoging van de bijtelling naar 8% in 2020 kost de zakelijke rijder met een auto van € 35.000,- ongeveer € 45,- per maand extra.

Onze tip:

Heeft u interesse in het leasen van een elektrische auto met 4% bijtelling? Beslis dan nog dit jaar. Daarmee bent u nog 5 jaar verzekerd van de lage bijtelling van 4% en profiteert u maximaal.

Vragen over Shortlease?

Plan een vrijblijvend gesprek met een van onze adviseurs.

  • Vrijblijvend advies met een passende oplossing voor uw mobiliteitsbehoefte.
  • Direct persoonlijk, telefonisch contact

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details
Open chat
1
Welkom bij Dealerleasing, uw zakelijke- & particuliere shortlease partner met de laagste prijsgarantie. Waarmee kunnen we u helpen?