Auto's direct leverbaar De laagste prijsgarantie Gratis vervangend vervoer Vragen? Bel ons: 088 - 700 1818
31 juli 2019

Geen nieuwe IFRS regels voor u dankzij shortlease

IFRS

De IASB (International Accounting Standards Board) heeft in januari 2016 al nieuwe boekhoudregels rondom leasing gepubliceerd. Deze nieuwe boekhoudregels zijn van invloed op de balans van bedrijven die één of meerdere leasecontracten zijn aangegaan. Hiervoor worden standaardprocedures opgesteld door de IFRS (International Financial Reporting Standard). De IFRS16 is per 1 januari 2019 ingegaan en houdt in dat vanaf nu geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen een operational lease en een financial lease. Voortaan moeten alle leasecontracten op de balans worden vermeld volgens dezelfde methode en werkwijze. Dit kan een negatieve impact hebben op bedrijven die meerdere leasecontracten voor auto’s, telefoons, laptops of andere goederen hebben afgesloten. Operational lease werd voorheen enkel op de resultatenrekening en in de toelichting van de jaarrekening vermeldt, dat is nu dus anders. 

Welke veranderingen gelden voor een auto lease?

Er wordt in de boekhoudkundige verwerking geen onderscheid meer gemaakt tussen verschillende leasevormen. De leaseverplichting wordt door de ISAB als schuld gezien. Op de passieve zijde komt dus de schuldverplichting van het totale bedrag wat in de looptijd van het leasecontract betaald moet worden. Op de actieve zijde plaatst men dan het gebruiksrecht, dit is hetzelfde bedrag plus eventueel kosten die gemaakt moeten worden. Hierbij wordt dus niet gekeken naar de nieuwwaarde van een object, maar naar de betalingsverplichting. Elk leasecontract moet dan ook afzonderlijk worden geanalyseerd. 

Het grote gevolg van de IFRS16 is dat er de balans uitgebreid wordt met de leasecontracten die voorheen off-balance waren. Dit kan bijvoorbeeld invloed hebben op de solvabiliteit van een bedrijf. Het is dus erg belangrijk om dit goed door te rekenen. Een operational autolease is daarom misschien in bepaalde vormen niet meer mogelijk. De systemen en processen rondom autolease zullen aangepast moeten worden aan de nieuwe regels. Het is dus belangrijk om intern te besluiten of een zakelijke lease nog steeds in deze vorm mogelijk is. De IASB ziet dit als een positief punt, omdat lease vaak aan langdurige contracten verbonden is. Dit kan bedrijven belasten.

In het kort kan gezegd worden dat de IASB nu de leaseverplichting die een bedrijf is aangegaan gelijkgesteld aan een schuld die het bedrijf nu heeft om de activa te kunnen aanschaffen.

Waarom is shortlease de oplossing?

Een lease met een termijn van minder dan 12 maanden valt niet in de scope van de nieuwe IFRS. U hoeft een shortlease dus niet op de balans te vermelden volgens bovenstaande nieuwe regels. Dit kan financiële voordelen hebben voor uw bedrijf. Het aangaan van een shortlease bij Dealerleasing is dus een uitstekende oplossing om te ontkomen aan deze verplichting. Dit heeft alles te maken met het feit dat een shortlease geen risico vormt voor uw financiën. Op het moment dat de zaken minder goed gaan, kunt u afzien van uw shortlease contract. Onze adviseurs vertellen u graag alles over shortlease en de toepassing van de nieuwe IFRS16 binnen uw bedrijf.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details
Open chat
1
Welkom bij Dealerleasing, uw zakelijke- & particuliere shortlease partner met de laagste prijsgarantie. Waarmee kunnen we u helpen?