Nederlands grootste shortlease specialist
Altijd all-inclusive, alleen zelf tanken!
Bedrijfswagen lease


Het verschil tussen Lease en Shortlease

Wanneer er over leasen gesproken wordt, dan denkt vrijwel iedereen direct aan auto’s. Dit is op zich niet gek, want op veel verjaardagen, borrels en kantoren is het een van de meest besproken onderwerpen: Wat voor auto van de zaak rijd jij? En vaak gaat het dan om een lease-auto.

Maar een lease kan voor veel meer zaken gebruikt worden dan alleen bij auto’s. Denk aan productiegoederen zoals machines, servers of ander materiaal waar een investering tegenover kan staan. In dit achtergrond artikel beperken wij ons bewust tot de mobiliteit en proberen de verschillen tussen lease en shortlease zo duidelijk mogelijk uiteen te zetten.

Wat is lease?

Er zijn voor mensen verschillende manieren om een auto te rijden. Je zou een auto kunnen kopen met het geld dat je direct beschikbaar hebt, je kunt een lening afsluiten om een auto te kunnen rijden of je zou een auto kunnen huren. Een lease is het best te vergelijken met het huren van een auto.

Een lease is een overeenkomst tussen een leasemaatschappij - zoals Dealerleasing - en een klant. In die overeenkomst is vastgelegd dat de leasemaatschappij een bepaald goed voor een bepaalde periode aan de klant beschikbaar stelt.

Financial Lease

Er is daarnaast een verschil tussen operational en financial lease. Dat laatste is eigenlijk een huurkoop, de leasemaatschappij stelt de auto beschikbaar tijdens de leaseperiode en klant betaalt deze gedurende de looptijd af.

Tijdens deze leaseperiode is de klant dan wel de economische eigenaar, de leasemaatschappij blijft juridisch eigenaar. Wanneer alle betalingstermijnen zijn voldaan is de klant eigenaar van de leaseauto. Alle kosten zoals onderhoud, verzekering en afschrijving zijn voor rekening van de klant.

Operational Lease

Alle shortlease overeenkomsten van Dealerleasing vallen onder de noemer: operational lease. Bij operationele lease blijft de leasemaatschappij zowel juridisch als economisch eigenaar van de auto. Alle kosten voor onderhoud, verzekering en bijvoorbeeld afschrijving zijn voor rekening van de leasemaatschappij.

Als klant is deze vorm gunstig want je loopt dan ook een stuk minder risico in vergelijking met financial lease. Het economisch risico na afloop van de lease ligt bij de leasemaatschappij en dat betaalt zich uit in lagere kosten.

Wat is Shortlease?

Shortlease is een relatief nieuwe vorm van auto leasen. In feite is het een vorm van operational lease maar dan met een korte leaseperiode. Als klant profiteer je bij shortlease dan ook van volledige flexibiliteit gecombineerd met alle voordelen van een traditionele lease. Shortlease is al mogelijk vanaf 1 maand en dus ook een interessant alternatief voor huren.

.

Je kunt een shortlease overeenkomst zien als een all-inclusive contract. Je betaalt namelijk een vaste prijs per maand en daarin zijn alle kosten voor autobezit inbegrepen. Daaronder vallen: belasting, onderhoud, verzekeringen en afschrijving. Je weet dan ook direct waar je aan toe bent, je betaalt alleen de brandstof.

Kiezen tussen Lease of Shortlease?

Maar wanneer kies je als klant nu voor lease en wanneer is shortlease juist interessant? Dat is een keuze die je als klant uiteindelijk zelf maakt. Het type auto maakt niet uit, voor elk model van elk automerk is een lease of shortleaseovereenkomst op te maken.

Er zijn een aantal afwegingen die je als klant wil maken en de belangrijkste is het risico dat je bereid bent te nemen en hoe lang je de auto nodig denkt te hebben. Ben je bereid het risico volledig te dragen - denk ook aan risico tot stilstand van een auto - en heb je de auto op zijn minst 3 jaar nodig. Dan is Lease voor jou de beste keuze.

Is flexibiliteit belangrijk en loop je liever wat minder risico? Dan is shortlease een perfecte mogelijkheid om tegen een aantrekkelijke prijs auto te kunnen rijden. Dit geldt zeker voor starters en ZZP-ers. Ook detacheerders of andere bedrijven met een wagenpark - fleetmanagers - zouden altijd moeten overwegen een gedeelte van hun auto’s via shortlease beschikbaar te stellen.

Hieronder hebben we een aantal van de voordelen van shortlease tegenover lease (en andersom) op een rij gezet.

De voordelen van Shortlease ten opzichte van Lease

Shortlease is interessanter dan lease omdat:

 • De overeenkomsten zijn per maand opzegbaar: je loopt geen risico tot stilstand. Loopt je opdracht of project ten einde, je kunt de shortlease dan opzeggen en betaalt niet onnodig lang door voor je auto.
 • Auto’s zijn direct inzetbaar: Dealerleasing houdt alle zaken in eigen beheer. Van inkoop tot onderhoud en reparatie. Daardoor zijn alle modellen snel inzetbaar en kunt u vaak binnen 48 uur na ondertekening van het shortleasecontract rijden.
 • All-inclusive contracten: In tegenstelling tot financial lease betaal je bij shortlease een vast bedrag per maand voor alle kosten: onderhoud, verzekering, reparatie en afschrijving.
 • De voordelen van lease ten opzichte van Shortlease

  Bij lease lever je een groot gedeelte van de flexibiliteit in ten opzichte van shortlease. Het risico wordt een stuk groter, maar daar staan dan tegenover:

  • De maandbedragen zijn vaak lager dan bij shortlease, je zit daarvoor wel voor een langere periode aan het contract vast.
  Ben je geïnteresseerd in shortlease? Neem dan eens een kijkje in ons aanbod shortlease auto's of bestelauto’s. Je kunt online een offerte aanvragen en wij zullen binnen 4 kantooruren reageren met een passend voorstel.
  © Dealerleasing.nl - Genoemde prijzen zijn exclusief BTW, op basis van 48 mnd / 10.000 km, basisuitvoeringen en brandstof benzine.       Disclaimer - Cookie en Privacy Policy