Bijtelling in 2024
Bijtelling in 2024

Bijtelling in 2024

Het nieuwe jaar is weer aangebroken, en zoals altijd brengt dit bepaalde veranderingen met zich mee. Voor zakelijke rijders is het bijvoorbeeld belangrijk om rekening te houden met veranderingen in de bijtelling. Ook in 2024 zijn er namelijk weer nieuwe regels en tarieven, dus is het belangrijk om op de hoogte te blijven van deze veranderingen zodat je niet voor verrassingen komt te staan. In dit blog gaan we dieper in op wat bijtelling precies inhoudt, waarom je bijtelling betaalt, wijzigingen in de vastgestelde bijtellingspercentages, en hoe de bijtelling in 2024 wordt berekend. Ontdek wat je in het nieuwe jaar te wachten staat. 

Wat is bijtelling en waarom betaal ik bijtelling?

Bijtelling is een belasting die wordt geheven over het privégebruik van een zakelijke auto. Op het moment dat een werkgever een auto ter beschikking stelt aan een werknemer, wordt dit beschouwd als een vorm van loon in natura. De werknemer profiteert namelijk van het voordeel van het privégebruik van de auto. Om dit voordeel te belasten, wordt dus bijtelling toegepast. Het idee achter bijtelling is dat de werknemer belasting betaalt over het voordeel dat hij of zij heeft door de auto van de werkgever te kunnen gebruiken voor privédoeleinden. 

 

De belastingdienst gaat er automatisch vanuit dat je het voertuig ook privé gaat gebruiken. Is dit niet het geval? Dan kun je ervoor kiezen om een ‘verklaring geen privégebruik’ te tekenen. In dat geval mag je het voertuig maximaal 500 kilometer privé rijden en is het belangrijk om een nauwkeurige rittenregistratie bij te houden.

 

De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de cataloguswaarde van het voertuig, de CO2-uitstoot, het bouwjaar en het bijtellingspercentage. Het bijtellingspercentage wordt jaarlijks vastgesteld door de overheid en kan variëren afhankelijk van de milieuvriendelijkheid van de auto.

Wijzigingen bijtellingspercentages

Zoals hierboven al genoemd staan de bijtellingspercentages en -grenzen niet vast, maar veranderen deze jaarlijks om de milieuoverwegingen en economische doelen van de overheid te weerspiegelen. Doorgaans gelden bijtellingspercentages voor een periode van 60 maanden. Dit betekent dat als je een nieuwe auto aanschaft in 2024, de bijtellingstarieven die op dat moment gelden, gedurende 60 maanden van toepassing zullen zijn op die auto. Na deze 60 maanden is het bijtellingspercentage afhankelijk van het in dat jaar geldende tarief.

Bijtelling berekenen in 2024

Zoals eerder benoemd wordt de bruto bijtelling berekend op basis van de catalogusprijs van de auto (de nieuwprijs incl. fabrieksopties, bpm en btw), het bijtellingspercentage, de CO2-uitstoot en het bouwjaar. Zo gelden de volgende regels in 2024:

  • Het standaard bijtellingspercentage van 22% geldt voor auto’s met een CO2-uitstoot van 1 gram of meer.
  • Voor auto’s zonder CO2-uitstoot wordt in 2024 een bijtellingspercentage van 16% tot €30.000 gerekend. Voor de resterende cataloguswaarde boven de €30.000 wordt het standaardtarief van 22% gerekend.
  • Voor auto’s op waterstof geldt een bijtellingspercentage van 12% over de gehele cataloguswaarde.
  • Het bijtellingspercentage wordt vastgesteld op het moment van de eerste tenaamstelling en blijft voor 60 maanden geldig. Zodra deze 60 maanden voorbij zijn, wordt het bijtellingspercentage gebruikt dat in dat kalenderjaar van toepassing is. 
  • Voor auto’s met een datum eerste toelating tot 2017 geldt een standaard bijtellingspercentage van 22%. Van auto’s vóór 2017, maar niet ouder dan 15 jaar, geldt een standaard bijtellingspercentage van 25%. Voor auto’s die ouder zijn dan 15 jaar geldt een standaard bijtellingspercentage van 35%.
  • Voor auto’s die ouder zijn dan 15 jaar wordt niet meer de catalogusprijs van de auto gebruikt om de bijtelling te berekenen, maar de dagwaarde. Dit is het bedrag dat je zou krijgen als je de auto op dit moment zou verkopen.

Voorbeeldberekeningen

Stel dat je als werknemer een nieuwe elektrische auto (2024) ter beschikking gesteld hebt gekregen van je werkgever, waarmee je ook privé gaat rijden. De cataloguswaarde van deze elektrische auto is €40.000 en de CO2-uitstoot is 0, omdat het een volledig elektrische auto is. Dan geldt de volgende berekening voor de bruto bijtelling:

 

30.000 * 0,16 = €4.800

10.000 * 0,22 = €2.200

€4.800 + €2.200 = €7.000 per jaar

€7.000 / 12 = €583,33 per maand

 

De bruto bijtelling wordt bij je inkomen opgeteld en belast volgens de belastingschijf die op jou van toepassing is. De netto bijtelling is dan jouw inkomstenbelastingtarief maal de bruto bijtelling. 

Stel dat je als werknemer een nieuwe benzineauto (2024) ter beschikking gesteld hebt gekregen van je werkgever, waarmee je ook privé gaat rijden. De cataloguswaarde van deze benzineauto is €40.000 en de CO2-uitstoot is meer dan 1 gram. Dan geldt de volgende berekening voor de bruto bijtelling:

 

€40.000 * 0,22 = €8.800 per jaar 

€8.800 / 12 = €733,33 per maand

 

De bruto bijtelling wordt bij je inkomen opgeteld en belast volgens de belastingschijf die op jou van toepassing is. De netto bijtelling is dan jouw inkomstenbelastingtarief maal de bruto bijtelling. 

 

Conclusie

In dit blog hebben we uitgelegd wat bijtelling precies inhoudt, waarom je het betaalt, de regels die van toepassing zijn in 2024 en hoe de bijtelling wordt berekend. Bijtelling is de belasting die wordt geheven op het privégebruik van een zakelijke auto en is gebaseerd op verschillende factoren, waaronder de cataloguswaarde, de CO2-uitstoot, het bijtellingspercentage, en het bouwjaar van de auto. We hebben ook enkele voorbeeldberekeningen gegeven om te laten zien hoe de bruto bijtelling kan worden berekend voor verschillende type auto’s en situaties. Zorg ervoor dat je ieder jaar goed geïnformeerd bent over de bijtelling en de geldende tarieven en voorkom financiële verrassingen.

Leasen bij Dealerleasing: de voordelen
  • Laagste prijsgarantie
  • Geen jaarcijfers nodig
  • Levering in heel Nederland

 

Bekijk hier ons volledige aanbod

Categories
Shortlease BMW 5 serie
Shortlease BMW 5 serie
Vanaf 1.779,- p/mnd
Station
incl. BTW
22%
Shortlease Renault Trafic Dubbele Cabine
Shortlease Renault Trafic Dubbele Cabine
Vanaf 689,- p/mnd
Dubbele cabine
excl. BTW
Open WhatsApp
Dealerleasing
Welkom bij Dealerleasing. Waarmee kunnen we je van dienst zijn?