Auto's direct leverbaar De laagste prijsgarantie Gratis vervangend vervoer Vragen? Bel ons: 088 - 700 1818
12 maart 2016

Nieuwe regels bijtelling voor lease 2016

Met alle aandacht op televisie, radio en het internet kan het u vast niet ontgaan zijn, de bijtellingsregels voor lease zijn per 1 januari 2016 veranderd. Misschien heeft u het gemerkt aan een verandering in uw nettoloon of heeft u het gezien op uw loonstrook. De bijtellingsregels zijn in 2016 aangescherpt waardoor u bij lease van een nieuwe auto in 2016 meer inkomstenbelasting betaalt dan u in 2015 gedaan zou hebben.

Bijtelling, hoe zat dat ook alweer?

Hoe zit het ook alweer met bijtelling? Wat is het precies en waarom is dit belangrijk in de keuze voor een leaseauto?

Wanneer u in een auto van uw werkgever rijdt en daarbij ook privé kilometers maakt, dan geldt de ‘regeling privégebruik auto van de werkgever’ voor u. De belastingdienst ziet het beschikbaar stellen van deze auto als een persoonlijk voordeel en daarover dient u inkomstenbelasting te betalen. De belastingdienst doet dit door een bedrag bij uw loon op te tellen en daar wordt vervolgens belasting op geheven. Dit bedrag wordt in de volksmond bijtelling genoemd.

Ook wanneer u als ZZP-er een shortlease overeenkomst bij ons heeft afgesloten – u bent met uw zaak klant bij Shortleaseland – dient u bij privégebruik van uw auto bijtelling te rekenen. Deze regeling voor privégebruik geldt alleen wanneer u privé minder dan 500 kilometer op rijdt op jaarbasis.

Nu denkt u natuurlijk: ‘wacht eens even, ik rijd privé niet meer dan 500 kilometer. Moet ik dan alsnog iets bij mijn loon tellen?’ Dat is een terechte vraag en dat hoeft natuurlijk niet. U moet dan echter wel overtuigend kunnen bewijzen dat dit niet het geval is. Dit kan bijvoorbeeld door een sluitende rittenregistratie te leveren bij uw werkgever. Meer daarover in een van onze volgende artikelen.

Hoeveel bijtelling moet ik in 2016 betalen?

Wanneer u in 2016 een nieuwe auto wil (short)leasen, dan gelden de nieuwe regels voor bijtelling in 2016 voor u. Het bedrag dat bij uw loon opgeteld dient te worden is een bepaalt percentage van de catalogusprijs van uw leaseauto. Dit percentage is weer afhankelijk van de CO2-uitstoot van uw leaseauto.

Daarbij geldt het principe: hoe meer belastend de auto is voor het milieu, hoe hoger het bijtellingspercentage dat voor u geldt. Het is dan ook niet voor niets zo dat de zuinige auto’s bij Dealerleasing erg in trek zijn voor shortlease.

Hoe meer CO2 uw auto uitstoot, des te hoger het bijtellingspercentage. In 2015 waren er 5 verschillende categorieën, in 2016 is dat verminderd naar 4 categorieën. De grenzen van deze categorieën zijn aangescherpt. In 2016 zou u ‘pas’ bij een uitstoot van meer dan 110 gram CO2 per kilometer in de hoogste categorie vallen, in 2016 valt u bij een uitstoot van meer dan 106 gram CO2 per kilometer al in de categorie met 25% bijtelling. Daarnaast zijn de bijtellingspercentages in de lagere categorieën ook verhoogd.

Een rekenvoorbeeld

Laten we ter verduidelijking van bovenstaand verhaal een rekenvoorbeeld aanhalen. Stel dat u op het punt staat een nieuwe Ford Fiësta 1.5 TDCI Style te shortleasen. De uitstoot van dit model bedraagt 82 g/km. De catalogusprijs van deze auto is € 18.975

In 2015 zou u met dit model in derde categorie voor bijtelling vallen en dus 14% van dat bedrag bij uw inkomen op moeten tellen, dat komt neer op € 2.656,50

Wanneer u deze nieuwe auto in 2016 wilt leasen, dan valt u in 2016 in de nieuwe tweede categorie waarbij een percentage van 21% geldt. De bijtelling bedraagt in 2016 dan ook € 3.984,75.

Afhankelijk van uw inkomen kan het extra bedrag dat u in 2016 ten opzichte van 2015 aan belasting moet betalen oplopen tot ruim € 650,-*

*Uitgaande van het hoogste belastingtarief van 52%

Dealerleasing: Tot 2021 shortlease met 14% bijtelling

U ziet dat deze nieuwe regels voor bijtelling in 2016 een behoorlijke impact kunnen hebben. Gelukkig hebben wij tijdig kunnen anticiperen op deze nieuwe regels en hebben onze voorraad hierop aangepast. Daardoor zijn wij nog steeds in staat om u modellen aan te bieden waarbij u voor de ‘regeling privégebruik auto van de werkgever’ slechts 14% van de cataloguswaarde bij uw inkomen hoeft te tellen.

Indien u geïnteresseerd bent in shortlease met lage bijtelling, dan kunt u eens kijken naar ons huidige aanbod leaseauto’s met 14% bijtelling. Door te leasen bij Dealerleasing kunt u zelfs tot 2021 profiteren van dit lage bijtellingspercentage.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details
Open chat
1
Welkom bij Dealerleasing, uw zakelijke- & particuliere shortlease partner met de laagste prijsgarantie. Waarmee kunnen we u helpen?