Bijtelling
Bijtelling

Bijtelling

De regels rond bijtelling veranderen elk jaar. Dit is een goede reden redenen om niet vast te willen zitten aan een langdurig leasecontract. Met een shortlease contract kun je altijd direct inspelen op de veranderende regels en voorkom je dat je te veel betaalt. Je kunt eenvoudig wisselen naar een auto die op dat moment voldoet aan de meest gunstige situatie. Tot 2016 waren er 5 categorieën 4%, 7%, 14% 20% en 25%. Dit was voor vele een erg ingewikkelde constructie. Sindsdien zijn de regels omtrent de bijtelling elk jaar veranderd. Dit heeft enkele redenen, waarvan de beoordeling van CO2 uitstoot een belangrijk punt is.

Wat gaat er veranderen?

De afgelopen vijf jaar heeft de automarkt vooral in het teken gestaan van de opkomst van elektrisch rijden. De technologie is inmiddels zo ver ontwikkeld dat elektrisch rijden normaal is geworden. Voor de particuliere markt zijn de voordelen wat beperkter dan voor de zakelijke markt. Voor zakelijke rijders is elektrisch rijden om verschillende reden interessant. Bedrijven kunnen in veel gevallen subsidie krijgen als hun personeel elektrisch rijdt, vanwege het duurzame oogpunt. Denk ook aan een “groene” uitstraling van een bedrijf en MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen). Ook voor de berijder zelf is het uit financieel oogpunt interessant, want de bijtelling op een volledig elektrische auto is namelijk maar 4%. De opkomst van elektrisch rijden en de fiscale voordelen hiervan hebben ervoor gezorgd dat de regels worden aangescherpt. De fiscale voordelen worden de komende jaren beperkt en de gunstige bijtellingspercentages worden langzaam afgebouwd. De bijtelling voor een volledig elektrische auto wordt in 2020 zelfs verdubbeld naar 8%. Ook in de komende jaren gaan de percentages per jaar met 4% omhoog.

Geldigheidsduur verlaagt bijtellingspercentage

Een regel van de bijtelling is dat het percentage geldt voor 60 maanden. Eventuele wisselingen van gebruikers en veranderingen van eigenaar of tenaamstellingen zijn hierbij niet van belang.  Sinds 1 januari 2017 is het algemene bijtellingspercentage voor auto’s van de zaak 22%. Uitzondering hierop zijn de auto’s met 0 gram CO2 uitstoot. De 100% elektrische auto of de auto’s die op waterstof rijden hebben een bijtelling van op 4%. De regel voor de geldigheidsduur van 60 maanden draait om het moment waarop de eerste tenaamstelling wordt gedaan. Is de auto voor 1 juli 2012 voor het eerst op naam gesteld? Dan geldt er een onbeperkte geldigheidsduur voor een verlaagd bijtellingspercentage. Deze regel gaat echter vanaf 1 januari 2019 veranderen.

Bijtelling 2019 / 2020 en shortlease

Onze adviseurs bij Dealerleasing kunnen je alles vertellen over de regels rondom de bijtelling. Met de gedachte dat je van plan bent om een auto te leasen of te shortleasen vertellen we je graag wat de meest voordelige opties zijn. De overheid blijft de regels continu aanscherpen. Dat zal niet veranderen in de komende jaren. Om deze reden is het voor elke zakelijke rijder en voor elk bedrijf het meest handig om voor shortlease te kiezen. Op deze manier kun je elk jaar inspelen op de bijtellingsregels.

Categories
Shortlease Seat Arona
Shortlease Seat Arona
Vanaf 589,- p/mnd
SUV
excl. BTW
22%
Shortlease Skoda Enyaq iV
Shortlease Skoda Enyaq iV
Vanaf 1.289,- p/mnd
SUV
incl. BTW
12%
Bijtelling in 2024

Bijtelling in 2024

Alyssa
4 January 2024
Het nieuwe jaar is weer aangebroken, en zoals altijd brengt dit bepaalde veranderingen met zich mee. Voor zakelijke...
Open WhatsApp
Dealerleasing
Welkom bij Dealerleasing. Waarmee kunnen we je van dienst zijn?