Rijd Zuinig en Bespaar Geld: 7 Tips
Rijd Zuinig en Bespaar Geld: 7 Tips

Rijd Zuinig en Bespaar Geld: 7 Tips

Zoals de meeste bestuurders wel hebben gemerkt, zijn de benzineprijzen sinds 1 juli gestegen tot boven de €2,- door de gedeeltelijke terugdraaiing van de accijnsverlaging. Maar er is meer slecht nieuws: in januari 2024 staat er weer een accijnsverhoging gepland, waardoor de benzineprijs stijgt met bijna 21 cent per liter en de dieselprijs met ongeveer 13,5 cent per liter. Gelukkig kun je door zuiniger te rijden benzine besparen en de benzinekosten enigszins beperken. Om je een beetje op weg te helpen geven we in deze blog 7 praktische tips om benzine te besparen.

1. Regelmatig Onderhoud

Een goed en vakkundig onderhouden auto presteert beter en rijdt efficiënter. Versleten bougies, vuile filters, lekkende brandstofleidingen en een te lage bandenspanning zorgen allemaal voor een hoger brandstofverbruik. Houd je dus aan het onderhoudsschema en zorg ervoor dat je jouw leaseauto op tijd binnen brengt voor onderhoud. 

2. Controleer de Bandenspanning

Banden die te zacht zijn, verhogen de rolweerstand en daarmee het brandstofverbruik. Het is daarom aan te raden om regelmatig de bandenspanning van je voertuig te controleren, in ieder geval één keer per maand. Door de bandenspanning te verhogen (tot max. 0,5 bar boven de voorgeschreven bandenspanning) kun je brandstof besparen. De juiste bandenspanning voor jouw auto vind je in het instructieboekje of op een sticker aan de binnenkant van de deur aan de bestuurderskant. 

3. Gebruik Cruise Control

Door een constante snelheid aan te houden bespaar je gemakkelijk benzine. Cruise control kan je hierbij helpen en is vooral handig voor langere afstanden of als je op de snelweg rijdt. Bijkomend voordeel is dat het rijden met cruise control als rustig en comfortabel wordt ervaren.

4. Rijd in een Lager Toerental

Als je in een handgeschakelde auto rijdt, is het aan te raden om zo snel mogelijk door te schakelen naar een hogere versnelling. Hiermee voorkom je dat de auto in een hoger toerental blijft doorrijden, waardoor je meer brandstof zou verbruiken. Daarnaast is het ook belangrijk om rustig op te trekken en niet onnodig snel te accelereren, omdat je ook hiermee in een hoger toerental dan nodig rijdt, en dus meer brandstof verbruikt.  

5. Minimaliseer Stationair Draaien

Ook tijdens het stationair draaien van je motor verbruik je benzine. Het is daarom beter om de motor volledig uit te schakelen, in ieder geval wanneer je langer dan een minuut moet stilstaan. Een stationair draaiend voertuig verbruikt namelijk al snel meer brandstof dan het herstarten van de motor en daarnaast verkort het stationair draaien van een auto ook de levensduur van het voertuig. Ook in de winter heeft het geen nut om je auto stationair te laten draaien terwijl je aan het krabben bent; de auto warmt namelijk pas op als je aan het rijden bent.

6. Verminder het Gewicht

Hoe meer gewicht je in de auto meedraagt, hoe hoger het brandstofverbruik. Het is zelfs zo dat iedere 100 kilo aan gewicht leidt tot een toename van 0,3 liter brandstof per 100 kilometer. Om te besparen is het dus goed om overbodige bagage uit de kofferbak te halen en het gewicht van je leaseauto tot een minimum te beperken. 

7. Beperk het Gebruik van Airconditioning

De airco heeft ook behoorlijk wat invloed op het brandstofverbruik. Als je rijdt met de airco aan gebruik je namelijk al snel 5 tot 20% extra brandstof. Gebruik de airco dus alleen wanneer het echt nodig is en probeer de airco zo slim mogelijk te gebruiken. Rij in de zomer bijvoorbeeld eerst een paar minuten met de ramen open, doe de ramen dicht en zet dan pas de airco aan; zo wordt het een stuk sneller koel. 

Conclusie

De stijgende benzineprijzen maken zuinig rijden en het besparen op benzinekosten relevanter dan ooit, en door zuiniger te rijden draag je ook nog eens positief bij aan het milieu. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je zelf kunt doen om je benzineverbruik te verminderen en de kosten te verlagen. Je kunt jouw brandstofverbruik namelijk aanzienlijk verminderen door je auto regelmatig en vakkundig te laten onderhouden, je rijstijl aan te passen en enkele gewoontes aan te passen of juist aan te nemen. Ga eropuit, pas deze tips toe en rijd zuinig, kosteneffectief en milieubewust!

Leasen bij Dealerleasing: de voordelen
  • Laagste prijsgarantie
  • Geen jaarcijfers nodig
  • Levering in heel Nederland

Bekijk hier ons volledige aanbod

Categories
Shortlease BMW iX3
Shortlease BMW iX3
Vanaf 1.659,- p/mnd
SUV
incl. BTW
Shortlease Opel Movano Bakwagen
Shortlease Opel Movano Bakwagen
Vanaf 1.369,- p/mnd
Bakwagen
excl. BTW
Bijtelling in 2024

Bijtelling in 2024

Alyssa
4 January 2024
Het nieuwe jaar is weer aangebroken, en zoals altijd brengt dit bepaalde veranderingen met zich mee. Voor zakelijke...
Open WhatsApp
Dealerleasing
Welkom bij Dealerleasing. Waarmee kunnen we je van dienst zijn?